Баріатрична операція допоможе досягти бажаних показників маси тіла, зміцнити здоров’я та покращити якість життя. Але щоб забезпечити довгостроковий результат, одного оперативного втручання недостатньо. Визначальним фактором у швидкості та якості одужання служить правильна баріатрична дієта. Необхідно кардинально змінити режим харчування та харчові звички, збалансувати раціон.
Правильна дієта зменшить навантаження на організм в післяопераційний період, допоможе адаптувати травну систему до нових умов, запобігти розтягненню шлунку та повторному набору зайвої ваги, підтримати хороше самопочуття, уникнути ускладнень та побічних ефектів (нудоти, метеоризму, діареї, запорів, печії). Особливо складні та важкі перші 5 тижнів.
Післяопераційний період розділяють на 4 етапи, для кожного з яких характерні свої правила харчування.
Етапи дієти | Тип дієти | Дозволені продукти | Заборонені продукти | Примітки |
---|---|---|---|---|
Перший (перший тиждень) | Рідка прозора |
|
Цукор | Їжа повинна бути рідкою. За день потрібно випивати не менше 1,2 л рідини. Максимальна порція їжі – 150 мл, напоїв – 30 мл. Необхідно поступово привчати травну систему до функціонування в нових умовах, постійно слідкуючи за самопочуттям. |
Другий (другий-третій тиждень) | Рідка непрозора (подрібнена) |
|
Солодощі, квасоля, горох, свіжі овочі та фрукти | Їжа повинна містити максимум білків. Дозволяється їсти продукти, які мають консистенцію густої рідини або гладкої пасти. Між прийомами їжі треба випивати воду в достатній кількості. |
Третій (четвертий-п’ятий тиждень) | М’які продукти |
|
Тверді продукти, цукор | Основа раціону – високобілкові пісні продукти. Дозволена м’яка їжа (все, що можна розім’яти виделкою), але тільки у розм’якшеному вигляді. Вона допоможе підготувати шлунок до твердих харчів. Кожен день вводять лише один новий продукт. |
Четвертий (починається з п’ятого-шостого тижня та продовжується протягом одного-двох років) | Тверді продукти |
|
Цукор, продукти та напої з високим вмістом вуглеводів, хліб, сухофрукти, поп-корн, насіння, горіхи, цілі зерна | Важливо дотримуватись основних правил харчування та обмежувати кількість вуглеводів (особливо швидких). Тверді продукти вводять тільки після того, як організм призвичається до м’якої їжі. Тверду їжу ріжуть на маленькі шматочки та повільно пережовують, слідкуючи за реакціями організму та загальним самопочуттям. |
Принцип | Опис |
---|---|
Регулярність | Їжте потрохи та часто – кожні 3-4 години. Не пропускайте вживання їжі, щоб уникнути переїдання. |
Відокремленість | Не змішуйте їжу та напої. Мінімальний проміжок – 30 хвилин. |
Підтримання водного балансу | Щоденно випивайте 1,5-2 літри води (щогодини 150-300 мл), щоб не допустити зневоднення. Не чекайте на спрагу, після операції вона може не з’являтися. Рідину пийте часто, але маленькими ковтками. Для тренування в перші 2-3 тижні рекомендується користуватися столовою ложкою. |
Дозволені напої | Дозволяється пити воду кімнатної температури, теплий трав’яний чай, каву без кофеїну та молока. |
Заборонені напої | Забороняється вживати алкогольні, газовані та солодкі напої, напої, які містять додаткові калорії (ароматизовані мінеральні води, енергетики). Солодкі напої можуть спровокувати демпінг-синдром, кофеїн активізує виведення рідини з організму. Не варто пити через соломинку. Цей спосіб призводить до заковтування повітря, що може супроводжуватися відрижкою та больовими відчуттями в грудях. |
Перевага білковим продуктам | Використовуйте яйця, рибу, курятину, індичатину, яловичину, кисломолочний або твердий нежирний сир як основу раціону. |
Через неможливість вживати багато їжі використовуйте в якості основи раціону білковмісні продукти (яйця, рибу, курятину, індичатину, яловичину, свинину, кисломолочний або твердий нежирний сир). Щоденно з’їдайте 80-90 грамів білка. Їжте тільки ті продукти, які організмом добре переносяться.
Назва продукту | Вміст білка (у грамах) |
---|---|
Тунець консервований у власному соку | 26 |
Бобові (квасоля, сочевиця, горох, нут) | 20 |
Нежирне м’ясо (яловичина, крільчатина, індичатина, курятина) | 20 |
Риба | 20 |
М’який сир (фета, адигейський) | 20 |
Твердий сир | 12-18 |
Творог | 15 |
Молоко | 13 |
Яйце | 12 |
Морепродукти (креветки) | 12 |
Вівсяна каша | 10 |
Цільнозерновий хліб | 6 |
Кисломолочні продукти (кефір, ряжанка, йогурт) | 3-4 |
Для правильного функціонування організму, крім білків, потрібні жири та вуглеводи. При ожирінні їх вживання треба обмежити, але ні в якому разі не можна виключати з раціону. Важливо грамотно поєднувати продукти та враховувати енергетичну цінність.
Життєвоважливими для організму є вітаміни та мінеральні елементи. Тому намагайтесь при кожному прийомі їжі споживати овочі та фрукти. Вони до того ж багаті на клітковину, котра очищає кишечник та покращує його функціонування.
Після хірургічного втручання через зменшення об’єму шлунку значно обмежується споживання вітамінів, мікро- та макроелементів. Тому регулярно приймайте мінеральні та вітамінні добавки (полівітамінні комплекси, цитрат кальцію, препарати заліза, вітаміни В12 та D), попередньо проконсультувавшись з лікарем.
Уважно ставтеся до кожного прийому їжі. Беріть невеликі порції, розрізайте продукти на дрібні частинки. Їжте повільно, якісно пережовуючи кожен шматочок (не менше 20 разів). При цьому важливо стежити за насиченням та самопочуттям. При появі перших ознак ситості зупиняйтесь. Якщо якийсь продукт викликає неприємні відчуття, краще від нього відмовитись хоча б на тиждень.
Важливе значення для активації метаболізму, зменшення маси тіла та підтримання бажаної ваги має регулярний рух. Уже з п’ятої доби починайте прогулянки на свіжому повітрі. Щодня потрібно проходити не менше 10000 кроків. Спочатку гуляйте по 15-30 хвилин, поступово збільшуючи дистанцію.
До офісної роботи можна повертатися на 6-7 добу після хірургічного втручання, а до фізичних навантажень – через 6-8 тижнів.
Час | Страва | Обсяг |
---|---|---|
Сніданок | Грецький йогурт без наповнювачів | 150 мл |
Перекус | Кефір 1% або молоко 2,5-3,5% | 100 мл |
Обід | Бульйон з курятиною та пюровані варені овочі | 150 мл |
Перекус | Протеїновий коктейль | 100 мл |
Вечеря | Пюрований творог з кефіром або молоком | 150 мл |
Час | Страва | Обсяг |
---|---|---|
Сніданок | Пюрована блендером геркулесова каша з молоком | 150 мл |
Перекус | Пюровані варені овочі (картопля, буряк, морква, кабачок) | 100 мл |
Обід | Бульйон з курятиною та пюровані варені овочі | 150 мл |
Перекус | Фруктовий кисіль | 100 мл |
Вечеря | Пюрована варена риба з овочами та бульйоном | 150 мл |
Час | Страва | Обсяг |
---|---|---|
Сніданок | Смузі з замороженими ягодами | 150 мл |
Перекус | Розм’якшений виделкою не накруто зварений білок з двох яєць | |
Обід | Бульйон з індичкою та пюровані варені овочі | 150 мл |
Перекус | Кефір 1% або молоко 2,5-3,5% | 100 мл |
Вечеря | Пюрований творог з кефіром або молоком | 150 мл |
Час | Страва | Обсяг |
---|---|---|
Сніданок | Грецький йогурт без наповнювачів | 150 мл |
Перекус | Пюрована гречана каша | 100 мл |
Обід | Бульйон з курятиною та пюровані варені овочі | 150 мл |
Перекус | Розм’якшений банан | 100 мл |
Вечеря | Пюрована свинина з додаванням бульйону | 150 мл |
Час | Страва | Обсяг |
---|---|---|
Сніданок | Пюрована геркулесова або гречана каша з молоком та білком | 150 мл |
Перекус | Пюровані варені овочі (картопля, буряк, морква, кабачок) | 100 мл |
Обід | Бульйон з курятиною та пюровані варені овочі | 150 мл |
Перекус | Молоко 2,5-3,5% | 100 мл |
Вечеря | Пюрована варена риба з овочами та бульйоном | 150 мл |
Час | Страва | Обсяг |
---|---|---|
Сніданок | Смузі з замороженими ягодами | 150 мл |
Перекус | Розм’якшений виделкою не накруто зварений білок з двох яєць і твердий сир | 30 г |
Обід | Бульйон з індичкою та пюровані варені овочі | 150 мл |
Перекус | Кефір 2,5% | 100 мл |
Вечеря | Пюрована варена риба з бульйоном | 150 мл |
Час прийому їжі | Страва | Порція |
---|---|---|
Сніданок (до 8-00) | Яєчня із трьох білків з цибулею, помідором та зеленню Кава або чай без цукру та молока (через 30 хв. після їжі) |
150 мл |
Перекус | Кефір 1% або молоко 2,5-3,5% або 1 невеликий фрукт |
100 мл |
Обід (до 15-00) | Каша з гречки, нешліфованого рису чи сочевиці Салат з помідорів, огірків, перцю, моркви та зелені з додаванням лимонного соку |
50 г 100 г |
Перекус | Протеїновий коктейль (н-д, Optimum Nutrition без добавок) | 150 мл |
Вечеря (до 20-00) | Риба або морепродукти Салат з помідорів, огірків, перцю, листя салату, оливок, кунжуту, насіння льону |
100 г 50 г |
Час прийому їжі | Страва | Порція |
---|---|---|
Сніданок (до 8-00) | Натуральний йогурт Яблуко Кава або чай без цукру та молока (через 30 хв. після їжі) |
100 г 50 г 150 мл |
Перекус | Протеїновий коктейль (н-д, Optimum Nutrition без добавок) | 150 мл |
Обід (до 15-00) | Макаронні вироби із твердих сортів пшениці Салат із помідорів, перцю та зелені з додаванням спецій |
70 г 80 г |
Перекус | Помідор середній (половинка) Сир моцарела або фета Зелень або невеликий фрукт |
50 г --- |
Вечеря (до 20-00) | Салат: консервований у власному соці тунець або куряче філе (до 70 г); пармезан (5 г); перепелині яйця (за бажанням); помідори, огірки; оливки; кунжут; зелень; насіння льону | 80 г |
Час прийому їжі | Страва | Порція |
---|---|---|
Сніданок (до 8-00) | Сирники Сметана або йогурт Кава або чай без цукру та молока (через 30 хв. після їжі) |
150 г 1 ст. л. 150 мл |
Перекус | Кефір 1% або нежирний йогурт | 200 мл |
Обід (до 15-00) | Каша з гречки, булгуру, нешліфованого рису чи сочевиці Салат: морква з оливковою олією, родзинки, яблуко, селера (по бажанню) |
50 г 100 г |
Перекус | Протеїновий коктейль (н-д, Optimum Nutrition без добавок) | 150 мл |
Вечеря (до 20-00) | Запечені овочі: помідор, перець, кабачок, баклажан, цибуля, кунжут, зелень | 80 г |
Час проходження | Обстеження |
---|---|
Загальний аналіз крові | Загальний аналіз крові |
Біохімічний аналіз крові | Біохімічний аналіз крові |
Глікозильований гемоглобін | Глікозильований гемоглобін |
Електроліти крові | Електроліти крові |
Час проходження | Обстеження |
---|---|
Загальний аналіз крові | Загальний аналіз крові |
Біохімічний аналіз крові | Біохімічний аналіз крові |
Глікозильований гемоглобін | Глікозильований гемоглобін |
Електроліти крові | Електроліти крові |
Ліпідограма | Ліпідограма |
Вітамін D | Вітамін D |
Кальцій | Кальцій |
Феритин | Феритин |
Час проходження | Обстеження |
---|---|
Загальний аналіз крові | Загальний аналіз крові |
Біохімічний аналіз крові | Біохімічний аналіз крові |
Глікозильований гемоглобін | Глікозильований гемоглобін |
Ліпідограма | Ліпідограма |
Залізо крові, феритин | Залізо крові, феритин |
Вітамін D | Вітамін D |
Вітамін В12 | Вітамін В12 |
Фолієва кислота | Фолієва кислота |
T3, T4, ТТГ | T3, T4, ТТГ |